معرفی انواع دوربین برای عکاسی، از ساده تا حرفه ای

انتخاب دوربین برای عکاسی سختی خاص خود را دارد. اگر روزی قصد خرید دوربین عکاسی داشته باشید، با دریایی از مدلهای متنوع روبرو خواهید شد. از این رو انتخاب و خرید به کاری سخت تبدیل میشود. اما اگر با دسته بندی آنها آشنا باشید و کاربرد هر کدام را بشناسید، مسلما خرید مطمئن تری خواهید داشت. 

در این مقاله انواع دسته بندی دوربین برای عکاسی معرفی میگردد. و مختصری در مورد عملکرد و کاربرد آنها صحبت میکنیم. این شروع خوبی برای ورود به دنیای دوربینهای عکاسی است. ولی برای یک انتخاب خوب به اطلاعات بیشتر نیاز خواهید داشت. 

لنز دوربین عکاسی: معرفی صفر تا صد و بررسی انواع لنز دوربین، برای مطالعه بیشتر بر روی این لینک کلیک کنید

1- دوربین Compact Digital/Point and Shoot Cameras

این مدل از دوربین برای کارهای ساده عکاسی و فیلم برداری ساخته شده است. اگر به اسم Point and Shoot دقت کنید به صورت تلویحی می‌گوید هدف بگیر و شلیک کن (حالا بر اساس دوربین بخوایم معنی کنیم یعنی روی سوژه نشانه بگیر و تصویر را ثبت کن)
در دوربین Compact Digital فوکوس و‌ تنظیمات روشنایی به صورت خودکار انجام میگیرد. آنها کوچک هستند و دارای لنز ثابت می‌باشد. یعنی شما نمیتوانید لنز انها را تغییر دهید و عوض کنید. از اینرو برای افراد تازه کار بسیار مناسب است. چون نیازی به تخصص و تجربه خاص ندارد. قیمت مناسبی دارند و همچنین کار با انها راحت می‌باشد. البته این روزها به دلیل وجود دوربینهای گوشی هوشمند، استفاده از این مدل دوربینها تحت تاثیر قرار گرفته است. ولی هنوز هم مزایای عکاسی راحت و با کیفیت برای افراد تازه کار را دارا میباشد. دوربینهای دیجیتال در بازار دوربین به صورت فعال ارایه میشود.

Compact-Digital-Point-and-Shoot-Cameras

در بازار با نامهای دوربین Point and Shoot و یا compact Digital شناخته میشوند. همچنین در بعضی از اوقات نام p&s نیز به کار میرود.
ابعاد این دوربین کوچک است. از این رو حمل و نقل آن راحت میباشد. به طوریکه میتوان به راحتی در جیب کت یا کاپشن قرار دهید و دوربین را با خود به همراه داشته باشید.
برندهایی چون Canon, Nikon, Sony, Fujifilm از نامهای شناخته شده هستند که این مدل دوربین را ارایه میکنند.

2-دوربین برای عکاسی مدل Bridge

نام Bridge که به معنای پل می‌باشد. کلمه ای که به خوبی ماهیت این مدل را مشخص کرده است. دوربینهای Bridge چیزی بین دوربینهای Point and Shoot و دوربینهای DSLR هستند. کاربرانی که از پایه شروع کردند و بعد از مدتی کار با مدل دوربینهای P&S تصمیم دارند که یک قدم به جلو پیش بروند و از مدل حرفه ای تری استفاده کنند. این افراد میتوانند با مدل Bridge در مسیر حرفه ای شدن حرکت کنند.

bridge-camera

دوربینهای Bridge معمولا لنز ثابت دارد و قابل تغییر نیست ولی از نظر سایز و وزن نزدیک به DSLR است. این مدل دیجیتال بوده و قابلیت تنظیم دستی shutter speed, aperture, ISO sensitivity, color balance را دارا میباشد. به عبارتی از نظر ویژگی به DSLR نزدیک است. تنها در ISO دررنج پایین به دلیل استفاده از سنسورهای کوچکتر محدودیت بیشتری دارد. البته نسبت به دوربینهای DSLR دارای قیمت بهتری است. لذا برای عکاسی نیمه حرفه ای میتواند گزینه مناسبی باشد.

3- دوربینهای پرطرفدار DSLR

کلمه DSLR مخفف Digital Single Lens Reflex میباشد. حالا چرا این اسم را به همراه دارد؟ برای پاسخ بهتر است با مکانیسم داخلی دوربین اشنا شویم.
نور از لنز دوربین عبور کرده و به اینه داخلی دوربین برخورد میکند. سپس از طریق اینه به صفحه فکوس بازتاب میشود. در این مرحله از صفحه فکوس عبور کرده و به بلاک شیشه ای به نام pentaprism برخورد میکند. این بخش pentaprism عکس را به سمت viewfinder بازتاب میدهد تا شما بتوانید عکس را در viewfinder مشاهده کنید. در زمانی که دکمه عکاسی را میزنید، آینه به سمت بالا میرود(تاب میخورد) و شاتر که جلوی سنسور است باز میگردد. سنسورها نور دریافت شده را ثبت میکنند.

dslr-camera

وضعیت دوربین سبب میشود که دقیقا چیزی را که میبینید، ثبت خواهید کرد. البته این دقت در مدل به مدل متفاوت است ، اما میتوان گفت در اکثر دوربینها تقریبا ۹۵ درصد چیزی که در viewfinder دیده میشود با چیزی که سنسورها ثبت میکند یکی است.
از دیگر قابلیتهای دوربین این است که میتوان لنز آن را عوض کرد. سنسورهای بزرگی دارد و از این نظر عکسهایی با کیفیت بالا می اندازد. تقریبا تاخیر نزدیک صفر دارد و از این نظر برای عکاسی متحرک مثل ثبت عکس ورزشی میتواند خوب باشد. اصولا DSLR یک دوربین همه کاره برای شما است.
نکته مهمی که در این مدل دوربین باید توجه کرد انتخاب لنز مناسب است. همانطور که بیان کردیم، این دوربین میتواند برای هر منظوری استفاده شود. ولی انتخاب لنز کاملا به کاربرد شما بستگی دارد.

4- دوربین Mirrorless

به سراغ دوربین Mirrorless یا به اصطلاح بدون آینه میرویم. از سال ۲۰۰۰ این مدل کم کم وارد بازار شد و امروز بخش بزرگی از دوربینهای موجود را شامل میگردد. در مدل DSLR گفتیم که از اینه برای بازتاب استفاده میشود. اما در این مدل اینه وجود ندارد. نور از لنز عبور کرده و مستقیم به سنسورها میرسد. سپس عکس بر روی صفحه LCD یا viewfinder الکترونیکی نشان داده می‌شود. در این حالت شما این امکان را دارید تا تنظیمات بیشتری را انجام دهید.

وقتی دکمه شاتر زده میشود، با جابجایی دو در به بالا و پایین ، سنسورها در معرض نور قرار گرفته و دوباره روی انها پوشیده میشود. به این صورت سنسورها تصویر را ثبت میکنند. به دلیل نبود آینه این مدل دوربین در مقابل لرزش پایداری بهتری دارد. همچنین عکس بر روی LCD نمایش میابد و لذا تنظیمات exposure, brightness راحتتر خواهد بود. نویز و صدای کمتری دارد. سرعت عکاسی با این دوربین بیشتر است.

mirrorless-camera

دوربین mirrorless نسبت به dslr وزن سبکتری دارد. عکاسی با این دوربین تقریبا بیشتر از dslr به real time (اصطلاح فارسی بلادرنگ است) نزدیک است. همچنین پایداری بیشتری در مقابل لرزش دارد. اما عمر باتری کمتری دارد. گرانتر است. همچنین فکوس خودکار آن دقت کمتری دارد.
نکته اخر در مورد این دوربین، قابلیت تعویض لنز را دارد.

5- دوربینهای Action

اسم گذاری دوربینها به خوبی نمایانگر ویژگی اصلی انها میباشد. دوربینهای Action-cam به مدلهایی گفته میشود که برای عکاسی یا فیلمبرداری در وضعیتهای پر تحرک استفاده میشود. از اسکی و دوچرخه سواری تا غواصی و پیاده روی در جنگل، قابلیت استفاده از این دوربینها وجود دارد. این دوربینها معمولا جمع و جور و ضد اب است. ابعاد کوچک و وزن سبک دارد. عکس و فیلم با کیفیت ثبت میکند و از قابلیت لرزش گیر خوبی برخوردار است. قابلیت نصب روی لباس، کلاه و مونوپادهای دستی را دارد. در فیلمبرداری بیشتر استفاده میگردد. کاربرد اول اونها در ورزش و سپس استفاده در خودرو و جستجوی شهری و توریستی است.

action-camera

6- 360 Cameras

دوربینی که قادر است تمام زوایای ۳۶۰ درجه اطراف خود را ثبت کند. در حقیقت همانند کره ای که در مرکز دوربین قرار دارد و تمام سطح این کره در معرض دید دوربین قرار دارد. این دوربینها در سالهای اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. بیشتر مدلها دارای دو دوربین با زاویه ۱۸۰ هستند. بعد از فیلمبرداری و یا عکاسی قابلیت اتصال دو زاویه وجود دارد. از این دوربین در تورهای مجازی، پخش سه بعدی ورزش، املاک و … استفاده میکنند.

360-camera

7- دوربین برای عکاسی مدل Instant

مدلهای instant دارای فیلم مخصوص عکاسی داخلی هستند. بعد از هر عکسی که انداخته شود، تصویر پرینت میگردد. چاپ عکس در دوربینهای قدیمی بسیار متداول بود. اما این امر نیاز به زمان داشت و باید فیلمهای عکاسی را به چاپخانه تحویل میدادند تا برای شما بصورت کاغذی چاپ کند. اما در این مدل بعد از هر عکس، در مدت کوتاه عکس چاپ شده را تحویل میدهد. این مدل از دوربین برای عکاسی بازار بزرگی به دست نیاوردند. با متداول شدن عکسهای دیجیتال، استفاده از این مدلها نیز کمتر شد.

instant-camera

8- دوربین گوشی هوشمند

فکر میکنم همه ما دوربینهای اولیه گوشیهای همراه را به خاطر داریم. در سالهایی که گذشت قدرت این دوربینها بسیار رشد کرد. علنا شما با یک گوشی ،دوربین برای عکاسی و فیلم برداری در اختیار دارید. این برای کارهای اکثر مردم کفایت میکند. گوشیهای هوشمند به طور معمول سه لنز دوربین را به همراه دارند. لنز نرمال، لنز Telephoto و لنز Wide angle هستند. این به شما اجازه میدهد تا از سوژه هایی که در مسافت کوتاه یا زیاد قرار دارند نیز به خوبی تصویربرداری کنید. همچنین گوشیها دارای دوربین سلفی برای عکاسی و فیلمبرداری از کاربر نیز میباشد.

smart-phone-Cameras

9- دوربینهای عکاسی Rugged

یک طراحی سخت برای شرایط ویژه، ویژگی اصلی دوربین Rugged است. از کویر تا جنگلهای بارانی و سرمای کوهستان مقصد استفاده این دوربینها می‌باشد. معمولا به صورت فوکوس خودکار و از نوع Point and shoot است. ولی مدلهایی به صورت DSLR و Mirrorless هم ساخته شده است. این دوربینها رنج دمایی بالایی دارند و ضد اب و رطوبت میباشند. البته بر اساس کاربری مدلهای متفاوت دارند. بعضی قابل نصب روی کلاه یا لباس را نیز دارا میباشند. این دوربینها مورد علاقه افراد طبیعت گرد است. دوربینهای 360 هم کم کم وارد این رقابت شده اند و مسلما رشد خوبی خواهند داشت.

Rugged-Cameras

10- Digital Cinema Cameras

دوربینهای سینمایی در قدیم تصوربرداری را بر روی فیلمهای نواری ثبت میکردند. امروز دوربینهای دیجیتال نیاز به نوار فیلم ندارند. این دوربینها ویژگیهای زیادی برای ساخت فیلم دارند. از تصویربرداری فیلم درام گرفته تا اکشن و حتی مستند، تنظیمات خاص خود را نیاز دارند. این قابلیتها در دوربینهای سینمایی لحاظ شده است. قیمت این دوربینها بالا است و گاها به طور سفارشی ساخته شده اند. امروزه تا کیفیتهای 8k نیز به راحتی فیلمبرداری میگردد. البته بیشتر از این کیفیت واقعا نیاز نیست، چون فراتر از حساسیت چشم انسان است.

Digital-Cinema-Cameras

11- Drones

Drone برای تصویربرداری هوایی استفاده میشود. این تجهیزات دارای حافظه داخلی هستند که تصویر را با کیفیت بالا در حین پرواز ذخیره میکنند. همچنین تصویری با کیفیت پایینتر برای کنترلر دستگاه که در اختیار کاربر هست میفرستند. کاربر از طریق تصویر کم کیفیت میتواند دستگاه را در هوا کنترل نماید. قابلیت ضد لرزش دستگاه و دوربین سبب میشود که تصویر ثابت و با کیفیت ثبت شود.

12- Film Cameras

قبل از امدن دوربین دیجیتال، عکسبرداری و چاپ عکس کار راحتی نبود. در دوربینهای قدیمی از برخورد نور با فیلم نقره ای ، اثر عکس باقی میماند. سپس عکاس در تاریکخانه عکسها را اصطلاحا ظاهر میکرد. به دوربینهایی که به این شکل کار میکنند film camera میگویند. امروزه بیشتر جنبه نوستالژی دارد. لنز ثابت و غیر قابل تغییر و محلی برای قرار گیری فیلم عکاسی دارد. از تجربه خود من این بود که یک قطعه ۲۴ یا بیشتر قرار میدادیم. بعد از هر عکس باید با یک ماشه فیلم را روی قطعه بعدی برده ‌ سپس اماده گرفتن عکس جدید میشد.

One thought on “معرفی انواع دوربین برای عکاسی، از ساده تا حرفه ای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *